Somrig jordgubbstårta

Hej på er och glad nationaldag 🙂 Idag har jag bakat en riktigt god nationaldagstårta, men som egentligen passar i princip till vilket sommartillfälle som helst. Födelsedag, skolavslutning, sommarfest eller bara vardagslyx. Denna tårta är ju riktigt basic men också riktigt god. Receptet till bottnarna kommer från kokboken ”Sju sorters kakor”, fast det var då döpt till ”Sockerkaka” 🙂

Du behöver:

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

50-75 g matfett

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk eller vatten

Jordgubbssylt

1 l jordgubbar

Grädde

Börja med att sätta ugnen på 175°. Bröa en rund form och smält sedan matfettet. Låt det svalna och vispa ägg och socker poröst och blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Rör sedan i blandningen i ägg-smeten och tillsätt sedan mjölk/vatten och det smälta smöret. Rör om tills det blir en jämn smet. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av  ugnen i 40-50 min. Medan kakan är i ugnen kan du börja vispa grädden (den ska vispas rätt hårt så att den går att spritsa sedan). Skär även jordgubbar i ca 3 skivor. Ta ut kakan när den är färdig och dela på mitten. Bred på jordgubbssylt på den undre halvan och lägg sedan på den övre halvan. Bred på grädde över hela kakan, även på sidorna. Sätt på jordgubbs-skivorna på sidan av kakan och spritsa grädde längs kanten på ovansidan. Lägg sedan på hela jordgubbar upp och ner inne i ”cirkeln”. Enjoy!

IMG_3010IMG_3009IMG_3011IMG_3013IMG_3012

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s