Blåbär och citron-Layer Cake!

Jag tänkte dela med mig av ett suuupergott recept på en Layer cake med smakerna blåbär och citron. Själv så tycker jag att detta är en utmärkt blandning, med de söta bären och d syrliga citronerna. Den består av tre lager med fyllningarna citronfromage, blåbärssylt och lemoncurd. På toppen är det en god blåbärssmörkräm utbredd. Du kan baka den till fest, födelsedag, eller kanske bara en fika? Receptet hittar du nedan:

Till sockerkaksbottnarna:

150 g smör

2 dl mjölk

4 ägg

4 dl strösocker

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

 

Till blåbärssmörkrämen:

250 g smör

1,5 dl blåbär

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Saft från 1/2 citron

 

Till lemon curden:

3 st ekologiska citroner

1,5 dl strösocker

50 g smör

1 msk maizena

2 st ekologiska ägg

2 st ekologiska äggulor

 

Till citronfromagen:

Ett citronfromage-paket

Mjölk (det står på paketet hur mycket man ska ha i)

 

Så här gör du:

Börja med att baka två stycken sockerkakor (ingredienserna ovan är för båda sockerkakorna, alltså en sockerkaka 75 g smör, 1 dl mjölk osv). Börja med att sätta ugnen på 175°c. Smörj och bröa en form. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll ner den i formen och grädda den sedan i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Gör sedan om detta, så att du får två stycken. När de svalnat så delar du båda på två. Skär av den rundade delen högst upp på det ena översta lagret. Nu är det dags för fyllningen! Börja med citronformagen. Vispa pulvret i båda påsarna med mjölken i ca 3 min. Låt sedan stå i kylen i ca 20-30 min. Under tiden börjar du med lemon curden. Tvätta först 3 citroner noga och torka dem noga efter det. Koka upp citronsaften från två av dem samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan. Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner detta i vätskan. Vispa samman äggen och äggulorna och rör ner dem i vätskan, ställ på spisen och sjud till citronkrämen tjocknar. Häll till sist över din lemon curd i en ren skål och låt svalna. Efter att du tagit ut citronfromagen ur kylen så brer du ut den på nedersta lagret av dina delade sockerkakor. Bre blåbärssylten över den andra halvan av första sockerkakan (den där du skurit av den rundade delen). Häll på lemon curden på den understa halvan av andra sockerkakan när krämen svalnat. Lägg på locket (den andra halvan av den andra sockerkakan) och börja med blåbärssmörkrämen. Blanda det rumsvarma smöret med resten av ingredienserna och rör detta smidigt. Bred detta över hela tårtan (även sidorna) med en slickepott, och släta sedan ut allt med en spatel. Lägg färska blåbär i mitten av tårtan. Klart att servera!

 

(Recept från: http://www.arla.se ,  www.kaffekokarkokboken.blogg.se ,  www.koket.se )

 

IMG_2369IMG_2373IMG_2374IMG_2375IMG_2376IMG_2386IMG_2387IMG_2388IMG_2391IMG_2392IMG_2393IMG_2384IMG_2390IMG_2389IMG_2394IMG_2379

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s